Η κτηνοτροφία στην Ελλάδα
Πραγματοποιώντας μία ιστορική αναδρομή είναι εμφανές το γεγονός ότι η κτηνοτροφία αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της ελληνικής παράδοσης καθώς ήταν και συνεχίζει να είναι μέσον βιοπορισμού μεγάλου αριθμού ελληνικών οικογενειών. Σήμερα μπορεί και χαρακτηρίζεται ως ένας από τους δυναμικότερους παραγωγικούς τομείς της Ελλάδας. Συνεισφέρει κατά́ 29,8% στο σύνολο της αγροτικής παραγωγής, με δυναμικότερο κλάδος αυτόν της αιγοπροβατοτροφίας και σημαντικότερο ζωικό́ προϊόν το γάλα. Παρόλα αυτά η αυτάρκεια των ελληνικών κτηνοτροφικών προϊόντων δεν είναι σε καμία περίπτωση πλήρης , με το χαμηλότερο ποσοστό́ αυτάρκειας να καταγράφεται σταθερά́ στα βοοειδή́ και το υψηλότερο στα αιγοπρόβατα και το πρόβειο γάλα.

Η μορφή της κτηνοτροφίας σήμερα διαφέρει αδιαμφησβήτητα από αυτή της παραδοσιακής κτηνοτροφίας και έχει μπει στην ίδια τροχιά με αυτή των ευρωπαϊκών προτύπων των κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων, αν και υπάρχει ακόμα μεγάλο περιθώριο εξέλιξης. Ο αριθμός των εκμεταλλεύσεων τείνει να μειώνεται ενώ αντίθετα το μέγεθος του ζωικού κεφαλαίου αυξάνεται και οι εγκαταστάσεις εκσυγχρονίζονται . Παράλληλα η γενετική βελτίωση έχει λάβει πρωταγωνιστικό ρόλο στην επιλογή των εκτρεφόμενων ζώων και μέσω αυτής η παραγωγικότητα και οι αποδώσεις τους σήμερα θα φάνταζαν εξωπραγματικές μόλις μερικές δεκαετίες πριν.

Συγχρόνως με την αλλαγή που υφίσταται η κτηνοτροφία αλλάζουν και οι απαιτήσεις των καταναλωτών. Προϊόντα υψηλής διατροφικής όπως για παράδειγμα πλούσια σε ω3-ω6 λιπαρά οξέα, υψηλής περιεκτικότητας σε πρωτεΐνη αλλά και εμπλουτισμένα με αιθέρια έλαια αρωματικών φυτών αποκτούν καθημερινά μεγαλύτερη ζήτηση καθώς η υγεία του ανθρώπινου οργανισμού είναι ευρέως γνωστό πως εξαρτάται σημαντικά από ότι αυτός καταναλώνει. Επιπλέον οι βιολογικές εκτροφές που απορρίπτουν τις ορθολογικές πρακτικές της συμβατικής κτηνοτροφίας, αρχίζουν να έχουν απήχηση στο καταναλωτικό κοινό και αυτό γιατί βιολογικά προϊόντα (κρέας, γαλακτοκομικά, αυγά) θεωρείται ότι είναι πιο υγιεινά ενώ συγχρόνως έρχονται σε συμφωνία με την ευαισθητοποίηση του κόσμου σε περιβαλλοντολογικά θέματα.
Οι Έλληνες κτηνοτρόφοι ως σύγχρονοι επιχειρηματίες πρέπει να προσαρμόζονται συνεχώς στις νέες απαιτήσεις που δημιουργούνται και να συμβαδίζουν με την διαρκή πορεία της εξέλιξης. Σύμμαχο τους σε αυτή τη διαδρομή και αναπόσπαστο κομμάτι μιας κτηνοτροφικής εκμετάλλευσης αποτελεί ο κτηνίατρος, που με τις γνώσεις και τον καταρτισμό του πάνω στο αντικείμενο μπορεί να συμβάλλει στη σωστή καθοδήγηση τους.